ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19



 


Καλώς ήρθατε στο Webinar μας που έλαβε χώρα το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 από τις 6 μμ έως τις 9 μμ υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου!

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω. (Κάνοντας κλικ πάνω στους αριθμούς που βρίσκονται πριν από τα θέματα, μεταφέρεσθε στο σημείο του βίντεο στο οποίο συζητείται το συγκεκριμένο θέμα). 

00:02:27 Χαιρετισμός του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου.
00:09:51 Παρουσίαση ομιλητών.
00:14:10 Ορισμός Αστικής και Ποινικής Ιατρικής Ευθύνης, διάρκεια διαδικασίας εκδίκασης. Πειθαρχικές συνέπειες.
00:37:24 Περί ιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Σημασία της καλής καταγραφής των ιατρικών πράξεων στον φάκελο του ασθενούς. Ηλεκτρονικοί φάκελοι και η σημασία τους.
00:55:20 Η επικρατούσα κατάσταση στα Κρατικά Νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα ΤΕΠ. Η σημασία της σχέσης εμπιστοσύνης Ιατρού - Ασθενούς. Προβλήματα στη λειτουργία των Κρατικών Νοσοκομείων εν μέσω της πανδημίας.
01:13:20 Πως ορίζεται ο πραγματογνώμων. Η μεγάλη σημασία του πορίσματός του στην έκβαση της υπόθεσης. Ενέργειες του ΠΙΣ για την διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης. Αναφορά στην πρόταση του ΠΙΣ για παροχή immunity (ιατρική ασυλία) στους ιατρούς που ασχολούνται με την φροντίδα ασθενών με COVID-19. Σχόλια των ιατρών και των νομικών. 
01:29:30 Triage (διαλογή) ασθενών ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας/καταστάσεων επείγουσας ανάγκης/ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής. Φροντίδα ασθενών με COVID-19 από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (πχ χειρουργοί) λόγω ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού.
01:37:18 Σκέψεις και προτάσεις του κ. Γούλα πάνω στο θέμα της πραγματογνωμοσύνης και της ιατρικής ευθύνης εν μέσω πανδημίας (το θέμα επανήλθε επειδή για τεχνικούς λόγους ο κ. Γούλας δεν μπόρεσε να μιλήσει προηγουμένως).
01:39:27 Συζήτηση για τον νόμο περί ιατρικής ασυλίας όπως εφαρμόστηκε στην Νέα Υόρκη κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Διαφορές της νομικής αντιμετώπισης του ιατρικού λάθους μεταξύ Ελλάδος - ΗΠΑ. Εγκύκλιος Χουλιαράκη, καταλογισμός στον ιατρό της αστικής αποζημίωσης που κατέβαλε το νοσοκομείο. Συμπεράσματα για την Ελλάδα.
01:51:03 Οι νομοθετικές ενέργειες του ΠΙΣ σχετικά με το θέμα της ιατρικής ευθύνης
02:01:24 Σχόλια των λοιπών ομιλητών πάνω στο θέμα των νομοθετικών ενεργειών.
02:16:38 Σημασία της υποστήριξης και επίβλεψης των νεαρότερων και λιγότερο έμπειρων ιατρών από τους μεγαλύτερους και θεσμικά υπεύθυνους.
02:19:54 Συναίνεση (εικαζόμενης ή και γραπτής) ασθενούς γενικά, αλλά ιδιαίτερα για την χορήγηση του εμβολίου της COVID-19. Υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει επίσημο και ενιαίο ενημερωτικό υλικό για τους ασθενείς.
02:38:35 Ανάγκη αστικής ασφάλισης των ιατρών. Με ποιούς τρόπους μπορεί να επιτευχθεί. Προτάσεις του ΠΙΣ.
02:46:52 Ανακεφαλαίωση και συμπεράσματα, closing statements των ομιλητών.
02:58:45 Δήλωση του κ. Εξαδάκτυλου συνοδευόμενη και από μια προσωπική εμπειρία πάνω στο θέμα της ιατρικής ευθύνης.


Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ολόκληρο το Webinar επισκεπτόμενοι το κανάλι του στο YouTube κάνοντας κλικ εδώ.


ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Κατά την έναρξη του Webinar απηύθυνε χαιρετισμό ο Προέδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην συζήτηση.
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος


Οι άλλοι ομιλητές ήταν οι ακόλουθοι:

Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Δικηγόρος(https://bit.ly/2XwoeG8 και
Θρασύβουλος Θ. Κονταξής, Δικηγόρος Ποινικού Δικαίου Δ.Ν, Αθήνα (https://bit.ly/3bqyHex).
Ευάγγελος Κατσίκης, Δικηγόρος, διαχειριστής εταίρος KKLEGAL, νομικός σύμβουλος ΠΙΣ (https://bit.ly/35x8erX και https://bit.ly/39jYdzD).
Ιωάννης Μπαραμπούτης, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Παθολογικής Κλινικής αποκλειστικής νοσηλείας COVID-19, Νοσοκομείο "Η Παμμακάριστος", Αθήνα. Ο κ. Μπαραμπούτης πέρα από την νυν θέση του έχει μεγάλη εμπειρία από την άσκηση της Ιατρικής στην Αγγλία.
Σπύρος Γούλας, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Γαστρεντερολογικό τμήμα, Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, Αθήνα. Ο κ. Γούλας είναι υπεύθυνος της επιτροπής για την Ιατρική Ευθύνη του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται και έχει συγγράψει εκτενώς και έχει δώσει ομιλίες πάνω στο θέμα.

Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Ο κ. Λουκίδης έχει κληθεί να καταθέσει πολλές φορές ως πραγματογνώμων σε υποθέσεις Ιατρικής ευθύνης και μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του και τις σκέψεις του.
Mamie Stathatos, Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος στην Νέα Υόρκη όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία του κυβερνήτη Andrew Cuomo που προστατεύει νομικά τους ιατρούς από Ιατρική ευθύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 (https://bit.ly/39jjppo).
Λεωνίδας Παλαιοδήμος, Έλληνας Παθολόγος, ο οποίος εργάζεται ως νοσοκομειακός Ιατρός (Hospitalist) στο νοσοκομείο Jacobi Hospital στη Νέα Υόρκη και έχει μεγάλη εμπειρία από την έξαρση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Κωνσταντίνος Κοντοτάσιος, Παθολόγος, Επιμελητής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας ο οποίος εργάζεται για πολλά χρόνια στα ΤΕΠ και στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου και έχει σημαντική εμπειρία από την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 σε ένα επαρχιακό Νοσοκομείο.
Δημήτριος Τσάμης, Μικροβιολόγος, πρόεδρος του πειθαρχικού του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο οποίος μας μίλησε για την πειθαρχική άποψη του θέματος της Ιατρικής ευθύνης.
Την συζήτηση διεύθυνε ο Αντώνιος Λιόλιος, Παθολόγος - Εντατικολόγος, Acute Care Consultant, Peterborough City Hospital, Peterborough, UK.

  

Το Webinar τέλεσε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Σας συνιστούμε να διαβάσετε τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (νόμος 3418/2005) ο οποίος αναφέρεται σε πολλά θέματα που συζητήθηκαν. Μπορείτε να τον κατεβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον ευσυνείδητο και φιλάνθρωπο ιατρό σήμερα, είναι το εξής: "Είναι δυνατόν ενώ έχω δώσει όλη την καρδιά μου και έχω εφαρμόσει σωστά την τέχνη μου και την επιστήμη μου στον ασθενή μου, να βρεθώ κατηγορούμενος ή και να καταδικασθώ;".

Οπότε, ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ του Webinar ήταν η ενημέρωση των Ιατρών για το νομοθετικό πλαίσιο (αστικό, ποινικό και πειθαρχικό) που διέπει την άσκηση της Ιατρικής (ιδιαίτερα σήμερα εν μέσω της πανδημίας της COVID-19), ώστε να μπορούν να επιτελούν σωστά και απερίσπαστα το λειτούργημά τους. 

Τελικός στόχος μας ήταν και είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ μέσα στα ασφαλή πλαίσια που διέπονται από την Νομική επιστήμη.
Η συζήτηση/ενημέρωση έγινε από έμπειρους ομιλητές, δικηγόρους και ιατρούς. Δεν ήταν μια απλή παράθεση διαλέξεων αλλά μια συζήτηση πάνω στις ερωτήσεις που μας υποβάλατε.

Τέλος, για να σας ευχαριστήσουμε για την υπομονή σας που φτάσατε στο τέλος αυτής της ευμεγέθους σελίδας, μοιραζόμαστε μαζί σας:
1. Ένα ενδιαφέρον e-book πάνω στην συνολική αντιμετώπιση του κορωνοϊού (συμπεριλαμβανομένης και της Ιατρικής ευθύνης) το οποίο μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
2. Έναν γενικό "δεκάλογο" (checklist) με τεχνικές οδηγίες προς τους ομιλητές ενός Webinar που μπορείτε να βρείτε εδώ. Χρήσιμα tips για την καλύτερη τεχνική λειτουργία του σεμιναρίου σας, αλλά και για την παρουσία σας όταν είστε ομιλητές.

Το Event οργανώθηκε και με την βοήθεια του Coronavirus Medical Group Greece στο Facebook (MGGF).
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την συνάδελφο ιατρό ΜΚ, μέλος του MGGF, για την πολύτιμη βοήθειά της στην δημιουργία του blog και της σελίδας του Webinar του Facebook.

DISCLAIMER (Αποποίηση ευθυνών) : Το Webinar ΔΕΝ αποτελεί ιατρική ή νομική συμβουλή ή οδηγία για διάγνωση ή θεραπεία. To Webinar πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνον για ενημερωτικούς σκοπούς, το περιεχόμενό του εκφράζει αποκλειστικά τους ομιλητές και δεν παρέχει κατευθυντήριες ιατρικές ή νομικές οδηγίες ή οποιαδήποτε άλλη οδηγία για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID ή οποιασδήποτε άλλης νόσου ή ιατρικής κατάστασης.

Popular posts from this blog

Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (ΤΝ) ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ