Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (ΤΝ) ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργάνωσε την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024 στις 7.00 μμ. εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα:
"Η ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (ΤΝ) ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ"
με καλεσμένο ομιλητή τον
MD, PhD, FACMI
Καθηγητή Παθολογίας, Πληροφορικής και Data Science
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αλιφερης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στις Ευφυείς Συστημάτων με έμφαση στην Ιατρική Πληροφορική. Μετά την ολοκλήρωση της μεταδιδακτορικής του εκπαίδευσης στη Μηχανική Μάθηση στη Βιοϊατρική, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, ηγούμενος του Εργαστηρίου Συστημάτων Ανακάλυψης.
Από το 2008 έως το 2015, υπηρέτησε ως Ιδρυτικός Διευθυντής του Κέντρου Πληροφορικής Υγείας και Βιοπληροφορικής (CHIBI) στο NYU, όπου κατείχε ηγετικές θέσεις στη βιοπληροφορική, την πληροφορική υγείας και την αναλυτική δεδομένων. Το 2015 εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής Υγείας (IHI) και Κύριος Υπεύθυνος Έρευνας στην Πληροφορική.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει υπηρετήσει σε μόνιμες ακαδημαϊκές θέσεις στα NYU και UMN και έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εφαρμογή της Μηχανικής Μάθησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην υγειονομική περίθαλψη, με ειδίκευση σε προγνωστικά και αιτιώδη μοντέλα και καινοτόμους αλγόριθμους ανακάλυψης.
Με πάνω από 110 δημοσιεύσεις, 5 βιβλία, 12.500 αναφορές και περισσότερες από 105.000 λήψεις για το πιο πρόσφατο έργο του στην AI, ο Δρ. Αλιφερης θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της υγειονομικής πληροφορικής και της επιστήμης της γήρανσης. Έχει επίσης κατοχυρώσει 18 πατέντες και έχει ηγηθεί αρκετών επιχειρηματικών προσπαθειών στον τομέα της AI και της μηχανικής μάθησης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αλιφερης απέκτησε το πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ελλάδα, και συνέχισε στις ΗΠΑ, όπου έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στα Intelligent Systems (με έμφαση στην Ιατρική Πληροφορική) και ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική εκπαίδευση στη Μηχανική Μάθηση στη Βιοϊατρική. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, όπου ηγήθηκε του Εργαστηρίου Συστημάτων Ανακάλυψης, ενός κορυφαίου εργαστηρίου στη βιοϊατρική Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Από το 2008 έως το 2015, υπηρέτησε ως Ιδρυτικός Διευθυντής του Κέντρου Πληροφορικής Υγείας και Βιοπληροφορικής (CHIBI) στο NYU, όπου επίσης διετέλεσε Διευθυντής Πληροφορικής για το NYU CTSI, Επιστημονικός Διευθυντής του Υπολογιστικού Κέντρου Υψηλών Επιδόσεων του NYULMC, επικεφαλής της ομάδας αναλυτικής προστιθέμενης αξίας του νοσοκομείου και Διευθυντής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Καρκίνου του NYU.
Τον Ιούνιο του 2015 εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (UMN) ως Κύριος Υπεύθυνος Έρευνας στην Πληροφορική, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής Υγείας (IHI), και Κύριος Υπεύθυνος Αναλυτικής Δεδομένων για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υγείας MHealth.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κατείχε μόνιμες θέσεις διδακτικού προσωπικού στα NYU και UMN και είχε ακαδημαϊκές θέσεις σε τομείς όπως η Βιοϊατρική Πληροφορική, η Πληροφορική, η Βιολογία του Καρκίνου, η Βιοστατιστική, η Υπολογιστική Βιολογία, η Παθολογία, η Επιστήμη Δεδομένων και η Ιατρική.
Έχει συμμετάσχει ως τακτικό μέλος σε τρία NCI χρηματοδοτούμενα Κέντρα Καρκίνου και σε πολλά ακόμη κέντρα χρηματοδοτούμενα από το NIH, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου Κέντρου Χαρτογράφησης Ανθρώπινης Κυτταρικής Γήρανσης, το οποίο συνδιευθύνει με την Δρ. Laura Niedernhofer.
Η έρευνά του εστιάζεται στην ανάπτυξη, επικύρωση, αξιολόγηση, αυτοματοποίηση και εφαρμογή νέων μεθόδων Μηχανικής Μάθησης (ML) και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που στοχεύουν στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης και της ανακάλυψης στην υγεία. Ειδικεύεται στην προγνωστική και αιτιώδη μηχανική μάθηση, την επιλογή βέλτιστων χαρακτηριστικών, τη μοντελοποίηση ισοδυναμίας κλάσης και άλλες μεθόδους.
Η ομάδα του συνδέεται με καινοτόμες ανακαλύψεις, όπως οι πρώτοι κλιμακούμενοι τοπικοί και παγκόσμιοι αλγόριθμοι αιτιώδους ανακάλυψης, κορυφαίες μέθοδοι Ορίων Markov, Αλγόριθμοι Ισοδυναμίας Στόχου Πληροφορίας, Αλγόριθμοι Ενεργού Πειραματισμού και καινοτόμες εφαρμογές της AI στην επιστημομετρία, την κατηγοριοποίηση κειμένου, το φιλτράρισμα στο διαδίκτυο και την ανάκτηση πληροφοριών.
Πρόσφατα, έχει επικεντρωθεί στις βέλτιστες πρακτικές για ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της AI στον χώρο της υγείας. Οι πρόσφατοι κύριοι τομείς εφαρμογής περιλαμβάνουν την επιστήμη της μακροβιότητας και της γήρανσης, τα καρδιομεταβολικά αποτελέσματα, την ψυχιατρική, την ακριβή ιατρική, την έρευνα καρκίνου, την φαρμακογενωμική σε επίπεδο πολιτείας στη Μινεσότα, την ανάκτηση πληροφοριών και την επιστήμη της επιστήμης.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 110 επιστημονικά άρθρα, συγγράψει 5 βιβλία για την AI στις επιστήμες της υγείας, περιλαμβάνοντας το πρώτο βιβλίο για την Πληροφορική Προσωποποιημένης και Ακριβούς Ιατρικής (Springer 2020), και τον πρώτο τόμο για τις Βέλτιστες Πρακτικές και τις Παγίδες της AI και ML στην υγειονομική περίθαλψη και στις επιστήμες της υγείας (Springer, 2024). Οι δημοσιεύσεις του έχουν λάβει πάνω από 12.500 αναφορές, το πρόσφατο βιβλίο του στην AI έχει 105.000 λήψεις (Οκτώβριος 2024) και έχει επιβλέψει τη δημιουργία λογισμικού μηχανικής μάθησης για έρευνα με περισσότερους από 4.000 ακαδημαϊκούς και εμπορικούς χρήστες.
Έχει διδάξει AI και ML σε ένα ευρύ κοινό, από αρχάριους μεταπτυχιακούς φοιτητές μέχρι καθηγητές και έχει καθοδηγήσει δεκάδες φοιτητές και καθηγητές που πλέον ηγούνται επιστημονικά σε γνωστούς οργανισμούς στις ΗΠΑ και διεθνώς. Έχει επίσης κατοχυρώσει 18 πατέντες και έχει συνιδρύσει και ηγηθεί αρκετών επιχειρηματικών προσπαθειών στον χώρο της τεχνολογίας AI και ML.
Για περισσότερες πληροφορίες:
- Ιστορικό Βιβλίο International Medical Informatics Association
- Προφορικό Ιστορικό Πρόγραμμα Πανεπιστημίου Μινεσότα
- Springer Βιβλίο
Comments
Post a Comment