ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;


Αγαπητοί μας φίλοι,

Μετά από δέκα Webinars, επιτρέψτε μας να σας συστηθούμε!

Προτιμούμε να το κάνουμε με μορφή ερωτοαπαντήσεων!


Ποιοί είστε επιτέλους;

Είμαστε οι παρακάτω:


Ιωάννης Μπαραμπούτης, Σπυρίδων Γούλας, Αντώνιος Λιόλιος

Ιωάννης Μπαραμπούτης
Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος
Διευθυντής ΕΣΥ
Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας "Η Παμμακάριστος"
τ. υπεύθυνος πτέρυγας COVID, Θεραπευτική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών,  ΓΝΑ Αλεξάνδρα

Σπυρίδων Γούλας
Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Γαστρεντερολογικό τμήμα
Διευθυντής /Επιστημονικά Υπεύθυνος Γαστρεντερολογικού τμήματος
Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Αναπληρωτής Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου  
Νοσοκομείο "Ελενα Βενιζέλου" , Αθήνα
Μέλος ΔΣ της ΕΠΕΓΕ όπου διατηρεί τη στήλη "Πρόσωπο με πρόσωπο" στην οποία δημοσιεύονται συνεντεύξεις συναδέλφων Γαστρεντερολόγων και άλλων ειδικότήτων. 

Αντώνιος Λιόλιος
Παθολόγος - Εντατικολόγος, Critical Care Attending, Remote ICU, USA


- Και γιατί τα κάνετε αυτά τα Webinars;

Επειδή

(α) Πιστεύουμε στην αξία της έγκυρης ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας αλλά και του γενικού, μη ειδικού κοινού  

(β) Πιστεύουμε ότι η ιατρική γνώση πρέπει να μοιράζεται μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και να διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ (βλέπε FREE OPEN ACCESS MEDICAL EDUCATION FOAM που μας εκφράζει απόλυτα!)

(γ) Εκπαιδευόμαστε και ωφελούμαστε και εμείς οι ίδιοι από τις γνώσεις των εξαιρετικών μας καλεσμένων

(δ) Θέλουμε να δώσουμε ένα βήμα έκφρασης σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και ειδικά στους νεότερους

(ε) Θέλουμε να στηρίζουμε τη Δημόσια Υγεία γενικότερα και το ΕΣΥ ειδικότερα που το έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία!

Διαβάστε τι έχουν γράψει για το FOAM πολύ καλύτερα από μας εδώ και εδώ.


- Πως ξεκίνησαν αυτά τα Webinars;

Τα Webinars ξεκίνησαν ως ιδέα του Αντώνη Λιόλιου βασισμένη πάνω στην εκπαιδευτική εμπειρία του σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αγγλία και Αμερική και πάνω στην εμπειρία του από τα μίντια και την τηλεόραση.

Στην πορεία προστέθηκαν ο Ιωάννης Μπαραμπούτης και ο Σπύρος Γούλας, έμπειροι κλινικοί γιατροί με μεγάλη επίσης εμπειρία στην εκπαίδευση. Ο Ιωάννης Μπαραμπούτης έχει ειδικευτεί και εξειδικευθεί στις ΗΠΑ και έχει επίσης εργαστεί πολλά χρόνια και στην Αγγλία. Ο Σπύρος Γούλας έχει σημαντική ιατρική διοικητική προυπηρεσία καθώς και πολυετή ενασχόληση με την ιατρική ενημέρωση και δημοσιογραφία.   


- Έχετε σπόνσορες που σας υποστηρίζουν;

Δεν έχουμε κανέναν σπόνσορα και γι αυτό δεν βλέπετε ούτε θα δείτε πουθενά κανένα διαφημιστικό logo, banner και τα σχετικά (ή μάλλον θα δείτε μερικά "διαφορετικά" banner στο τέλος της σελίδας). Επιπλέον, τα βίντεο των Webinars που ανεβάζουμε στο YouTube δεν είναι monetized. 

Εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που μας δίνει το διαδίκτυο και οι δωρεάν πλατφόρμες του Facebook, YouTube κλπ ώστε να πραγματοποιούμε με μηδαμινά έξοδα τα Webinar μας.

Οι μόνοι "σπόνσορές" μας είναι όλοι αυτοί οι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες που μας βοηθούν εθελοντικά στην πραγματοποίηση των Webinars. (πχ με συμμετοχή, σχεδιασμό πόστερ, εμπλουτισμό θεματολογίας,τεχνική υποστήριξη, social media, δελτία τύπου, νομική υποστήριξη κλπ). Παρά τις οχλήσεις μας, οι θαυμάσιοι αυτοί άνθρωποι επιμένουν να  παραμένουν ανώνυμοι. 

Επίσης, αναλόγως της θεματολογίας, ζητούμε την αιγίδα ή/και υποστήριξη των διαφόρων Ιατρικών Συλλόγων και Ιατρικών Εταιρειών. Ως τώρα μας έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους, τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους οι







Τους ευχαριστούμε θερμά, 


- Χορηγείτε πιστοποιητικά παρακολούθησης και μονάδες συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης;

Δυστυχώς και προς το παρόν (ελπίζουμε), όχι. Κυρίως επειδή δεν έχουμε την χρονική και οικονομική δυνατότητα να κάνουμε ατομικές εγγραφές (registration) και για τον λόγο αυτό έχουμε διαλέξει το YouTube σαν πλατφόρμα αναμετάδοσης. Από την άλλη μας αρέσει το γεγονός ότι έτσι τα Webinar είναι άμεσα, on demand και δωρεάν προσβάσιμα σε όλους. 


- Πως μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τα Webinar που οργανώνετε;

Με δύο τρόπους

(α) Ζωντανά (live): Όλα τα Webinar έχουν σελίδα (event) στο Facebook και μεταδίδονται απ' ευθείας live μέσω του YouTube ώστε να έχουν πρόσβαση και αυτοί που δεν έχουν Facebook. 

(β) Κατ' επίκληση (on-demand). Τα Webinar παραμένουν στο YouTube ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν και όσοι δεν είχαν την δυνατότητα να τα δούν ζωντανά. Όλα τα προηγούμενα Webinars μπορείτε να τα βρείτε εδώ.


- Πως μπορεί να συμμετάσχει κανείς ως ομιλητής στα Webinar που οργανώνετε;

Πριν από κάθε Webinar, συνήθως κοινοποιούμε ένα online ερωτηματολόγιο όπου όποιος επιθυμεί, μπορεί μεταξύ άλλων και να δηλώσει την επιθυμία συμμετοχής του. Κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε συμμετοχή. Σε κάθε περίπτωση, κάθε Webinar έχει και το δικό του post στον blogger οπότε μπορεί κάποιος να δηλώσει την επιθυμία του στα σχόλια.


- Μπορώ να βοηθήσω εθελοντικά την προσπάθειά σας;

Φυσικά, με πολλούς τρόπους ιατρικούς και μη (τεχνικός σχεδιασμός, photoshop, πλατφόρμες αναμετάδοσης κλπ) δείτε πως μας βοηθούν κι άλλοι ευγενικοί αναγνώστες στην προηγούμενη ερώτηση. Μπορείτε να αφήσετε κάποιο σχετικό σχόλιο και πρόταση στα σχόλια παρακάτω. Επίσης αν έχετε κάνει και σεις κάποια ανάλογη εκπαιδευτική κίνηση, με χαρά να τη διαδώσουμε και να τη μοιραστούμε. Όπως και να προτείνετε θεματολογία.


- Έχει όνομα η ομάδα σας;

Ναι. Λέγεται "It's not about you"


- About who is it then?

It's about the patient


- Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε καλύτερα το πνεύμα των Webinar σας;

Φυσικά. Κάθε Webinar μας είναι μια σύναξη εξαιρετικών ανθρώπων όπου μαζευόμαστε όλοι και μοιραζόμαστε την εμπειρία μας. Για το καλό του ασθενή. Όπως τα λέει ο Λουκιανός παρακάτω εκφράζοντας την επιθυμία του να κάνει ένα πάρτι με όλα τα καλά παιδιά :-).



Επίσης, στα Webinars μας έχουμε και τον θεσμό του πάγκου (the bench!). Εκεί λοιπόν κάθονται διάφοροι έμπειροι γιατροί, οι οποίοι δεν έχουν μεν συγκεκριμένο θέμα ομιλίας αλλά ακούν κι αν χρειαστεί συμπληρώνουν τους νεότερους ομιλητές!




- Δηλαδή, ευνοείτε τους νεότερους ομιλητές;

Rather yes




- Δεν είστε κάπως υπερβολικοί;

ΟΚ, το διορθώνουμε κάπως 



Image credit: Amazon.com

- Άντε, με συγκινήσατε! Τι μπορώ να κάνω για να σας δείξω την αγάπη μου;

Κάτι εύκολο, άμεσο και απλό: Επισκεφθείτε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους κάνοντας κλικ πάνω στην αντίστοιχη φωτογραφία και κάνετε μια δωρεά στον αντίστοιχο οργανισμό.

Οποιοδήποτε ποσό είναι καλό, μην το αφήσετε για αργότερα, εδώ και τώρα, μερικά κλικ είναι όλη η υπόθεση, please make our day, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων! :-)





Κάθε μας Webinar αφιερώνεται σε διαφορετικό οργανισμό που νοιάζεται πραγματικά για τον άνθρωπο, τα ζώα και την φύση.


- Έχετε να προτείνετε και άλλες προσπάθειες δωρεάν διανομής της Ιατρικής γνώσης;

Πολλές και καλές. Δείτε την παρακάτω λίστα την οποία θα εμπλουτίζουμε όσο συχνότερα μορούμε.


ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (διαδώστε!)

1. Γιατί δεν βλέπετε το εξαιρετικό αυτό βίντεο της ΕΠΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 από ανθρώπους της πρώτης γραμμής;

2. Γιατί δεν βλέπετε αυτό το περιεκτικό βίντεο σχετικά με την κλινική εξέταση ωτός-ρινός-λάρυγγα από έναν έμπειρο ΩΡΛ ιατρό; Με προσθήκη και λαρυγγοσκόπησης για τους πιο ειδικούς.

3. Γιατί δεν ρίχνετε μια γρήγορη ματιά να δείτε τι είναι αυτός ο περίφημος υπέρηχος πνευμόνων που θα σας παρουσιάσουμε; Δείτε επίσης και το άρθρο αυτό της κ. Ξηρουχάκη, στο οποίο συμπεραίνεται ότι το υπερηχογράφημα πνευμόνων μπορεί να έχει μεγαλύτερη διαγνωστική αξία από την ακτινογραφία θώρακος σε ασθενείς της ΜΕΘ!

4. Έχετε απορίες σχετικά με την διαχείριση των ασθενών με COVID-19; Απαντήστε τις ερωτήσεις σας επισκεπτόμενοι το δωρεάν διαδικτυακό βιβλίο με θέμα "Η νόσος από Κορονοϊό COVID-19: Διαδικτυακό Βιβλίο: Παθογένεια, Διάγνωση, Αντιμετώπιση"κάνοντας κλικ εδώ.

5. Τι καλύτερο από μια παρουσίαση και συζήτηση μερικών πραγματικών περιστατικών COVID-19; Με ιστορικό, κλινικά ευρήματα, ακτινολογικά και εργαστηριακά; Κάνετε κλικ στα links για το περιστατικό 1περιστατικό 2περιστατικό 3 και περιστατικό 4.

6. "Από το e-learning στο e-practicing: ιατρική εκπαίδευση και άσκηση της ιατρικής τον 21ο αιώνα: Μερικές πρακτικές οδηγίες". Κάντε κλικ εδώ για να τις δείτε. 

7. Ένα εξαιρετικό βίντεο του κ. Κουτσιλιέρη με θέμα "Προγράμματα σπουδών ιατρικής εκπαίδευσης: προβληματισμοί & πιθανές λύσεις"

8. Ένα εξαιρετικό διαδικτυακό βιβλίο καρδιολογίας εδώ.

9. Ένα δωρεάν online βιβλίο με τα συχνότερα περιστατικά που θα συναντήσει ένας αγροτικός ιατρός εδώ

10. LIFE IN THE FAST LANE. Ότι και να πούμε γι αυτό το website με έμφαση στην επειγοντολογία είναι λίγο...Δείτε μόνοι σας, κάνοντας κλικ εδώ.

11. Απίστευτα χρήσιμη συλλογή διαδραστικών περιστατικών, δωρεάν εφαρμογή για smartphones, εδώ






 


Comments

Popular posts from this blog

ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝ

"COVID-19: ΚΛΙΝΙΚΟ, UPDATED ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΩΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ COVID-19 ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ"

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ