Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ



Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργάνωσε την Τετάρτη, 22 Μαίου 2024 στις 7.15 μμ. (στη Βέροια, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Ημαθίας, Πλατεία Ρακτιβάν 1, πλατεία Ωρολογίου, 3ος όροφος, στον ίδιο όροφο με τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας) εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα:

"Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ"

με καλεσμένο ομιλητή τον 



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΩΣΤΙΚΑ

MD, PhD, FCCP, FERS

Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ:

00:00:00 Εισαγωγή από τον Συντονιστή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης ΙΣΗ Αντώνη Λιόλιο

00:01:32 Παρουσίαση του ομιλητή από τον Πρόεδρο του ΙΣΗ Πρόδρομο Ισαακίδη

00:07:43 Ομιλία του κ. Κωστίκα προς το κοινό με θέμα "Τι είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τι την προκαλεί και ποιός είναι ο ρόλος του καπνίσματος"

00:25:41 Ερωτήσεις του κοινού

00:31:51 Ομιλία του κ. Κωστίκα προς τους επαγγελματίες υγείας με θέμα: "Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ"

01:21:11 Ερωτήσεις - Συζήτηση 

01:55:30 Ευχαριστίες, λήξη της εκδήλωσης


Ανάμεσα σε άλλα θα συζητήθηκαν τα παρακάτω:



Έγκαιρη αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου και διάγνωση της ΧΑΠ, ειδικά στον ασυμπτωματικό ασθενή.


Παρακολούθηση του καπνιστού ασθενούς με ή χωρίς ΧΑΠ.


            - Πότε και κάθε πότε πρέπει να κάνει σπιρομέτρηση; Σύντομη εισαγωγή στην ερμηνεία της σπιρομέτρησης.

            - Πότε χρειάζονται πιο ειδικές εξετάσεις (στατικοί όγκοι - διάχυση κλπ.);


- Συστήνουμε follow up στον καπνιστή ασθενή με ή χωρίς ΧΑΠ με ετήσια ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία;


- Τι άλλο υποψιαζόμαστε σε ασθενή με δύσπνοια και φυσιολογική ακτινογραφία θώρακος;


- Πώς αντιμετωπίζουμε τον ασθενή με ΧΑΠ και καρδιαγγειακές συννοσηρότητες;


- Ποιες είναι οι μελλοντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ;


Το θέμα αφορά όλους τους ιατρούς ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων.

Σους παρευρισκόμενους ιατρούς, νοσηλευτές και φαρμακοποιούς δόθηκε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 1 Μόριο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης!

Το βίντεο της εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

 

 

Αν και η συνάντηση απευθυνόταν σε επαγγελματίες υγείας ήταν ανοικτή και στο γενικό κοινό στο οποίο παρουσιάστηκε το θέμα:

"Τι είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τι την προκαλεί και ποιός είναι ο ρόλος του καπνίσματος"



Ο Πρόεδρος του ΙΣΗ

Πρόδρομος Ισαακίδης

Χειρουργός


Ο Συντονιστής Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης ΙΣΗ

Αντώνιος Λιόλιος

Παθολόγος - Εντατικολόγος


Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή


Ο Κωνσταντίνος Κωστίκας σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδεύτηκε στην Πνευμονολογία στην Πνευμονολογική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ, στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και στο Royal Brompton Hospital, London UK.

Ολοκλήρωσε τη διατριβή του στη μελέτη δεικτών στον εκπνεόμενο αέρα ασθενών με φλεγμονώδεις παθήσεις των αεραγωγών (άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».

Έχει διατελέσει Λέκτορας Πνευμονολογίας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και συνεργάτης της Πνευμονολογικής Κλινικής του University Hospital Basel, Switzerland.

Έχει υπηρετήσει στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) ως e-Learning Resources Director, μέλος του European Board for Accreditation in Pneumology (EBAP), και ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού διπλώματος Πνευμονολογίας HERMES.

Έχει εργαστεί στο ιατρικό τμήμα της εταιρείας Novartis στην Ελβετία, ως Medical Head Respiratory Region Europe και WorldWide Brand Medical Director Respiratory, με αντικείμενο ευθύνης τα εισπνεόμενα φάρμακα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια παγκοσμίως.

Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στην εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με σοβαρό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τη χρήση βιολογικών παραγόντων σε ασθενείς με παθήσεις των αεραγωγών, τους βιολογικούς δείκτες σε ασθενείς με παθήσεις των αεραγωγών, την τεχνητή νοημοσύνη (artificial Intelligence) σε ασθενείς με παθήσεις των αεραγωγών, τις συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων & τη χρήση νεότερων τεχνολογιών, καθώς και τις διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο και το μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό. 

Έχει περισσότερες από 275 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά στο PubMed, με >10.700 βιβλιογραφικές αναφορές (citations) στο Google Scholar και h-index 54 (i10-index 170).

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή και επιμέλεια πολλών βιβλίων Πνευμονολογίας και είναι υπεύθυνος για την τελευταία Ελληνική έκδοση του βιβλίου Clinical Respiratory Medicine των Stephen Spiro, Gerard Silvestri & Alvar Agustí και την τελευταία έκδοση του βιβλίου Felson - Αρχές Ακτινολογίας Θώρακα (2023).

Είναι κριτής εργασιών σε >50 περιοδικά Πνευμονολογίας, Associate Editor του περιοδικού COPD και μέλος της εκδοτικής ομάδας (Editorial Board) των περιοδικών American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, PLoS One, Frontiers in Medicine & Diagnostics. Από τον Ιούλιο του 2021 είναι Editor-in-Chief του περιοδικού Pneumon της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (pneumon.org), που έλαβε το πρώτο του impact factor το 2023.

Είναι Fellow of the American College of Chest Physicians (FCCP) από το 2008, Assembly member of GOLD COPD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD) από το 2019, και Fellow of the European Respiratory Society (FERS) από το 2020.

 Τον Ιανουάριο του 2019 διορίστηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων (respiratory-ioannina.com) ενώ από το Σεπτέμβριο του 2022 έχει εκλεγεί τακτικός Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Wikipedia Commons Image credits:

By Jmarchn - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26590234 

By James Heilman, MD - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12236115 



Comments

Popular posts from this blog

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (ΤΝ) ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ